Ovisnost o internetu

From Wiki

Jump to: navigation, search

Rezervirano za: DANIJELA FILIPOVIĆ

OVISNOST O INTERNETU

Image:ovisnost.jpg

Ovisnost možemo općenito definirati kao oblik ponašanja, vezanog uz konzumaciju neke tvari ili ustrajanje u nekoj aktivnosti, koje kroz određeni vremenski period i pod određenim uvjetima uzrokuje narušavanje fizičkog i/ili psihičkog zdravlja, te poteškoće u socijalnom funkcioniranju. (Šimić) Iako je prva asocijacija na riječ ovisnost alkohol, droga, cigarete i slično, potrebno se suočiti s činjenicom da je u novije vrijeme sve veći problem ovisnost o televiziji, video-igrama, telefonima, mobitelima, računalima, Internetu. Na prvi pogled se čini da se ove dvije vrste ovisnosti ne mogu uspoređivati, jer prvo se odnosi na ovisnost o tvarima koje se unose u organizam i stvaraju fiziološku ovisnost, dok se drugo odnosi na ovisnost o tehničkim uređajima kojima se stvara psihološka ovisnost. Ovisnicima o Internetu se ne smatraju osobe kojima korištenje Interneta predstavlja svakodnevni posao ili oni koji uz pomoć Interneta pohađaju različite vrste tečajeva ili spremaju ispite u školi ili fakultetu.

Prema tome, ovisnost o Internetu može se definirati kao pretjerano korištenje Interneta koje narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje te uzrokuje poteškoće u socijalnom funkcioniranju.

S obzirom na aktivnost i sadržaj kojim se bave, ovisnici o Internetu mogu se podijeliti na:

1. ovisnici o informacijama – tu se ubraja pronalaženje informacija, računalnih programa, pregledavanje nekih sadržaja iz puke radoznalosti, preslušavanje glazbe, te pohrana zanimljivih sadržaja

2. ovisnici o računalnim igrama putem Interneta – osim same igre, korisnici međusobno razmjenjuju iskustva vezana uz određene igre, imaju svoje natjecateljske lige, te prate aktualnosti iz svijeta računalnih igara.

3. ovisnici o "chatu" i e-mail porukama - to su osobe koje komuniciraju s drugima putem Interneta

4. ovisnici o "cyber" sexu - to su osobe koje pregledavaju erotske i pornografske sadržaje, "skidaju" takve sadržaje s Interneta i kasnije ih pregledavaju, sudjeluju putem Interneta u raspravama vezanim za teme sexa, te međusobno dolazi do sexualne stimulacije putem sex chata, odnosno stimulacije uz pomoć složenih tehničkih pomagala (tzv. odijela za sex).

5. ovisnici o kockanju putem Interneta - to su osobe koje sudjeluju u različitim igrama za novac (uključujući i igre na sreću) putem Interneta. Posjećuju virtualne kockarnice te vrše novčane transakcije uglavnom putem kreditnih kartica.

6. ovisnici o kupovini putem Interneta - osobe koje pregledaju Internet sadržaje kako bi nešto kupile ili prodale, odnosno pregledavale on-line dućane.

Istraživanja su pokazala da je najviše ovisnika o chatu i e-mail-u, a najmanje o kockanju i kupovini putem Interneta.

Image:internet_ovisnost.jpg

Neka od obilježja osoba ovisnih o Internetu su:

• Internet im je središnje mjesto u životu (kad nisu spojeni na Internet, razgovaraju i razmišljaju o njemu),

• Internet im postaje važniji od prijatelja ili obitelji,

• potrebno im je sve više i više vremena provoditi uz Internet da bi postigli zadovoljstvo,

• ostaju spojeni na Internetu duže nego što su planirali,

• zbog Interneta je smanjena učinkovitost na poslu ili u školi/fakultetu,

• više puta su bezuspješno pokušavali kontrolirati pristup Internetu,

• osjećaju se nemirno, zlovoljno, potišteno ili razdražljivo ako im je onemogućen pristup Internetu,

• često im je Internet način bijega od problema i sl.


Image:ruke.jpg


Neke od štetnih posljedica ovisnosti o Internetu su:

- zanemarivanje obitelji ili prijatelja

- smanjena učinkovitost na poslu ili u školi/fakultetu

- smanjeni socijalni kontakti, odnosno socijalna izoliranost

- kronična neispavanost uslijed poremećaja spavanja

- smanjena tjelesna aktivnost

- konflikti s okolinom uzrokovani pretjeranim korištenjem Interneta i sl.

Krajnji rezultat može biti razvod braka, gubitak posla, poteškoće u učenju ili spremanju ispita, financijske poteškoće i sl.


Danijela Filipović, listopad 2009.

Personal tools